Informacije, saveti, preporuke...

Blog

Galerija fotografija kao deo sadržaja veb sajta

Jedan od najčešćih, ako ne i najčešći deo sadržaja veb sajta jeste galerija fotografija. Kako je predstaviti zavisi, svakako, od potreba i namera. Iako, konceptno, izgleda jednostavno nije lako izabrati način kako ćemo prikazati fotografije.

Ukoliko je u pitanju statički veb sajt rešenje je podrazumevano. Naime, potrebno je da se isprogramira prikaz i pregled upotrebom HTML (HyperText Markup Language), CSS (Cascading Style Sheets) i JavaScript jezika. Najvažnija napomena u ovom slučaju jeste da niste samostalni u smislu ažuriranja galerije fotografija tj. potrebna vam je pomoć osobe koja zna da koristi pomenute jezike što, normalno, košta. Ako se radi o jednostavnoj galeriji fotografija koja se neće često menjati ili dopunjavati to je dobro rešenje jer doprinosi brzini učitavanja veb strane, a prikaz i pregled se mogu prilagoditi u širokom opsegu.

Ukoliko je potrebno da predstavite veliku količinu fotografija razdeljenih u kategorije i podkategorije vaš web sajt svakako treba da bude napravljen kao CMS (Content Management System). To je sistem za dinamičko upravljanje sadržajem i predstavlja programsku aplikaciju uz pomoć koje se može, bez poznavanja programiranja, upravljati sadržajem. Svakako, uz prethodnu obuku.

Broj komponenti kojе omogućuju formiranje složene galerije fotografija u CMS okruženju je veliki. Ima ih besplatnih i onih koje se kupuju. Normalno je da nisu sve istog kvaliteta, kako po mogućnostima tako i po funkcionalnosti i estetskom prikazu. Šta izabrati zavisi od potreba i ciljeva. Najbolje je da angažujete stručnjaka koji će vam, na osnovu vaših potreba, ne samo preporučiti koju komponentu da primenite već će vam i demonstrirati ažuriranje i prikaz.

Posebnu pažnju treba da obratite na prilagođenost prikaza galerije fotografija na različitim vrstama ekrana (mobilni telefon, tablet, laptop, desktop). Kod CMS sajtova mnoge komponente, čak i one koje se kupuju, ne zadovoljavaju stroge uslove na kojima treba insistirati, tog prilagođenog pregleda. Kod statičkih sajtova je situacija sasvim korektna tj. sve zavisi od kvaliteta programiranja a tu su kontrole prikaza skoro apsolutne.

Za vaš web sajt zahtevajte i očekujte samo najbolje!

Više od 20 godina profesionalnog iskustva u oblasti interneta, web dizajna i interaktivne multimedije garantuje klijentima potpuni kvalitet. Koncept LWDESIGN je pokrenuo web dizajner, konsultant i likovni kritičar ing. Luka Salapura.