Informacije, saveti, preporuke...

Blog

Pitanja veštačkoj inteligenciji: Kako treba da izgleda i šta ne treba da sadrži najbolji veb sajt?

Postavio sam veštačkoj inteligenciji (artificial intelligence) dva pitanja: "Kako treba da izgleda najbolji veb sajt?" i "Šta ne treba da sadrži najbolji veb sajt?" Da li su odgovori ispravani procenite sami ali to je ono što, kao veb dizajner, zastupam više od 20 godina.

Jednostavan i intuitivan dizajn: Dizajn sajta treba da bude jednostavan i intuitivan, kako bi korisnici lako mogli da se snalaze i pronađu tražene informacije. Minimalistički dizajn često može biti efikasan, sa jasnim navigacionim trakama i logički raspoređenim elementima.
Brzina učitavanja: Vreme učitavanja veb sajta je ključno za korisničko iskustvo. Sajt treba da se učitava brzo kako ne bi izgubio posetioce zbog dužeg čekanja.
Responsive (prilagodljiv) dizajn: Sajt treba da bude prilagodljiv različitim ekranima i uređajima (mobilnim telefonima, tabletima, desktop računarima). Ovo je posebno važno jer se sve više ljudi koristi mobilnim uređajima za pretraživanje interneta.
Kvalitetan sadržaj: Sadržaj treba da bude relevantan, koristan i privlačan ciljanoj publici. Sadržaj bi trebao da bude lako čitljiv, sa jasnom organizacijom i formatiranjem.
Vizuelna privlačnost: Upotreba adekvatnih slika, grafika i boja može poboljšati privlačnost sajta. Obratite pažnju na doslednost u upotrebi brend boja i fontova.
Jasna navigacija: Navigacioni meni bi trebalo da bude jednostavan i lako razumljiv. Posetioci treba lako da pronađu šta traže bez previše truda.
Pristupačnost: Osigurajte da je sajt pristupačan svima, uključujući osobe sa invaliditetom. Ovo može obuhvatiti korišćenje adekvatnih oznaka i strukture na sajtu kako bi ga mogli koristiti i oni sa poteškoćama.
Bezbednost: Ako sajt zahteva korisničke podatke, pobrinite se za sigurnost podataka kroz enkripciju i druge bezbednosne mere.
Brzo prepoznavanje delatnosti: Posetioci treba da brzo razumeju o čemu se vaša stranica bavi i šta nudi.
Dobro organizovan sadržaj: Sajt treba da ima logičku strukturu i dobru organizaciju sadržaja kako bi korisnici lako mogli da prelaze između različitih sekcija i stranica.

Naravno, ovo su samo opšti principi, a dizajn i izgled vašeg veb sajta će zavisiti od vaših specifičnih potreba i ciljeva. Najbolji pristup je testirati različite elemente i pratiti povratne informacije korisnika kako biste stvorili sajt koji je prilagođen vašim ciljnim korisnicima i što je moguće funkcionalniji.

Preopterećenost sadržajem: Sajt ne sme biti pretrpan informacijama, slikama ili reklamama koje ometaju korisničko iskustvo i usporavaju učitavanje stranice.
Nejasna navigacija: Navigacioni meni treba da bude jasan i lako razumljiv. Korisnici ne smeju da gube vreme tražeći kako da pronađu potrebne informacije.
Autoplay audio i video sadržaj: Autoplay audio i video mogu biti iritantni korisnicima, posebno ako nisu očekivali zvuk ili video da se automatski reprodukuju. Ako već koristite autoplay, obezbedite lako isključivanje zvuka i kontrolu za korisnike.
Loša čitljivost: Upotreba nejasnih fontova, malog teksta ili nedovoljnog kontrasta između teksta i pozadine može otežati čitanje i razumevanje sadržaja.
Dugački formulari: Ako vaš sajt zahteva formular za registraciju ili unos podataka, neka bude što kraći i jednostavniji. Dugački formulari mogu odbiti posetioce.
Nepouzdana ili zastarela informacija: Ako vaš sajt sadrži informacije koje su zastarele ili netačne, to može narušiti poverenje korisnika.
Preusmeravanja (redirects): Prekomerna upotreba preusmeravanja može zbuniti korisnike i otežati im pronalaženje traženog sadržaja.
Pop-up prozori: Agresivno korišćenje pop-up prozora sa reklamama ili prikupljanjem podataka može biti iritantno i negativno uticati na korisničko iskustvo.
Slaba bezbednost: Ako vaš sajt zahteva unos ličnih ili osetljivih informacija, morate obezbediti adekvatne mere sigurnosti kako biste zaštitili podatke korisnika.
Automatsko reprodukovanje zvuka ili muzike: Iako može biti primamljivo koristiti zvučne efekte ili muziku, automatsko reprodukovanje zvuka može narušiti korisničko iskustvo, posebno ako korisnici već slušaju muziku ili imaju otvorene više kartica u pregledaču.

Ukratko, najbolji veb sajt treba da bude korisnički orijentisan, jednostavan za navigaciju i brz u učitavanju, sa relevantnim, tačnim i pouzdanim sadržajem. Treba da pruži pozitivno korisničko iskustvo i održava poverenje korisnika u vaš brend ili usluge.

Za vaš web sajt zahtevajte i očekujte samo najbolje!

Više od 20 godina profesionalnog iskustva u oblasti interneta, web dizajna i interaktivne multimedije garantuje klijentima potpuni kvalitet. Koncept LWDESIGN je pokrenuo web dizajner, konsultant i likovni kritičar ing. Luka Salapura.