Informacije, saveti, preporuke...

Blog

Statički ili dinamički veb sajt? U čemu je razlika i kako izabrati?

Veb sajtovi su podeljeni u dva različita tipa: statički i dinamički. Statički veb sajtovi su oni koji prikazuju isti sadržaj za svakog korisnika. S druge strane, dinamički veb sajtovi su oni koji mogu da prikažu različit sadržaj i pruže korisničku interakciju korišćenjem naprednog programiranja i baza podataka. Ukratko, statičke veb sajtove je lakše napraviti dok dinamički zahtevaju više posla.

Statički veb sajtovi obično su sa fiksnim brojem stranica koje imaju određeni izgled. Kada se stranica pokreće u pregledaču, sadržaj je bukvalno statičan i ne menja se kao odgovor na radnje korisnika. Ako vam je potreban veb sajt manji od tri stranice, pravi izbor je statički. Izgradnja ne zahteva mnogo vremena ili napora kao u slučaju dinamičkih veb sajtova.

U poređenju sa statičkim veb sajtovima, koji su isključivo informativni, dinamički veb sajt je funkcionalniji. Omogućava korisnicima interakciju sa informacijama koje su navedene na stranici.

Većina ljudi više voli dinamičke veb sajtove jer ih je dugoročno lakše održavati, podstiču efikasno upravljanje podacima i u budućnosti ih možete proširiti dodatnom funkcionalnošću. Ako želite da veb sajt bude složen i u velikoj meri funkcionalan, tada bi dinamički veb sajt trebalo da bude vaša opcija. Loša strana je što im treba više vremena za izgradnju, a početni troškovi su veći.

Statički veb sajtovi su za one koji žele da naprave čisto informativan web sajt. Veb stranice se neće menjati tokom pregleda jer korisnik ne može da donosi bilo kakve odluke. Sadržaj je samo za čitanje i nije interaktivan. Uprkos tome, jednostavni statički veb sajtovi i dalje mogu izgledati sjajno i efikasno ispuniti svoj cilj informisanja korisnika.

Odluka koju donesete treba da se zasniva na onome šta želite od svog veb sajta. Dinamički veb sajtovi nude više mogućnosti, ali su složeniji, dok su statički veb sajtovi ograničeniji, ali ih je vrlo jednostavno napraviti.

Sa dinamičkim veb sajtom korisnik nije samo pasivni posmatrač, već aktivan učesnik!

Za vaš web sajt zahtevajte i očekujte samo najbolje!

Više od 25 godina profesionalnog iskustva u oblasti interneta, web dizajna i interaktivne multimedije garantuje klijentima potpuni kvalitet. Koncept LWDESIGN je pokrenuo web dizajner, konsultant i likovni kritičar ing. Luka Salapura.

Skenirajte mobilnim telefonom ovaj simbol i pratite nas bilo gde i bilo kada.

Kontakt

 Luka Salapura
 Novi Sad, Srbija
 lukasalapura@gmail.com
 063 888 0 860